JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SKI:s tröst i höstmörkret

SKI:s tröst i höstmörkret

Svenskt Kvalitetsindex har tagit tempen på humöret i de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark. Och gissa vilka som är mest nöjda och har den största tillförsikten - och vilka som är mest deppade.
Överraskande nog är det norrmännen som är minst positiva till den allmänna ekonomin.

Faktum är att medborgarna i både Danmark, Sverige och Finland är ser mer positivt på framtiden jämfört med förra året. Det är bara medborgarna i Norge som tror att det blir sämre de närmaste 12 månaderna, konstaterar SKI i en ny rapport som publiceras idag. (Länk)

Framtidstron kring ekonomin har ökat successivt under hela 2013, enligt SKI:s index. Det gäller särskilt tron på den egna ekonomin (röd kurva).

Tilltron till den allmänna ekonomin har också ökat, men det är en bit kvar till tidigare nivåer (blå kurva).

Synen på den egna ekonomin hos svenskarna ligger nu strax över index 50 på en indexskala mellan 0 och 100. Danskarna är något mer positiva än svenskarna och finländarna något mindre positiva.

I diagrammet ovan är toppnoteringen från hösten 2010 med ett index på 54 för den allmänna ekonomin. Bottennoteringen är från slutet av 2011 med ett index på 37. Men det är inget mot det rekordlåga indextalet från finanskrisen hösten 2008. Då låg index för tron på den allmänna ekonomin på låga 26.

Svenskt Kvalitets index mäter sedan 1998 kundnöjdhet och kvalitetsutveckling i näringsliv och offentlig sektor. Mätningarna i dag omfattar ett 40-tal branscher. SKI ingår i det europeiska nätverket EPSI Rating.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)