JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här skickas 100 Gbit/s i korridoren

Här skickas 100 Gbit/s i korridoren

Forskare vid tyska Karlsruhe Institute of Technology (KIT) har återigen slagit hastighetsrekord. Vid ett utomhusexperiment i våras kunde de vid frekvensen 240 GHz trådlös skicka data med 40 Gbit/s över ett avstånd på en kilometer. Nu hävdar forskarna att de i labbet lyckats nå 20 meter när de skickat data med hela 100 Gbit/s vid frekvensen 237,5 GHz.
För att skapa radiosignalen på 237,5 GHz använde forskarna en så kallad fotonmixer från japanska NTT-NEL. Från två lasersignaler med olika frekvensen skapades direkt en högfrekvent rf-signal – skillnadsfrekvensen mellan de två optiska signalerna – som sedan skickades ut via en antenn.

På mottagarsidan användes aktiva kretsar utvecklade av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.

– Vårt projekt fokuserar på integration av en bredbandig radiolänk i ett fiberoptiskt system. På landsbygden i synnerhet, utgör den här tekniken ett billigt och flexibelt alternativ till optiska fibernät, vilka ofta inte kan motiveras ur ekonomisk synvinkel, säger professor Ingmar Kallfass.

Tekniken kan även användas inomhus. Enligt forskarna skulle det vara möjligt att skicka innehållet från en BluRay-disk, alternativt fem  DVD:er, mellan två enheter på bara två sekunder om man använder 100 Gbit/s-tekniken.

Båda KIT:s hastighetsrekord är resultat med rötter i det tyska projektet Millilink, som startade i mars år 2010 och officiellt avslutades i maj i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)