JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk ljusteknik hyllas i New York

Svensk ljusteknik hyllas i New York

Göteborgsbaserade Heliospectra, som utvecklar LED-lampor för växthus, har fått pris av den svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Priset, SACC New York – Deloitte Green Award, delas årligen ut till ett företag som har fått ett genombrott med miljövänlig teknik inom livsmedelsindustrin.
– Vi tycker att det är fantastiskt att få denna utmärkelse. Vårt team har verkligen fokuserat på att skapa produkter som kan ge oss en miljövänligare framtid och det är roligt att det hårda arbetet uppmärksammats. Det finns många framgångsrika företag som arbetar med miljövänlig teknik, så att utses till vinnare av det här priset är en stor ära, säger Staffan Hillberg, vd på Heliospectra, i ett pressmeddelande.

Företaget har utvecklat teknik som innebär att man styr plantors tillväxt genom särskilda kombinationer av ljusvåglängder. Resultatet blir snabbare tillväxt, förbättrad kvalitet, minskat svinn samt sänkt energiförbrukning.

Green Award-priset är ett erkännande av företagets arbete inom hållbar växthusodling, där utvecklingen av intelligenta LED-system är framträdande.
 
I motiveringen till priset står det bland annat ”Bolagets affärsidé är att utveckla och sälja effektiva belysningssystem som ger kontroll över växternas tillväxt och kvalitet. Heliospectras patenterade teknik kan minska energiförbrukningen med upp till 50 procent i växthus och samtidigt producera en gröda som både ser ut och smakar bättre, och som dessutom har en längre hållbarhet.”

Prinsessan Madeleine delade ut priset under en galamiddag i New York i onsdags.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)