JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River trimmar virtualisering för operatörer

Wind River CGEWind River trimmar virtualisering för operatörer

Högre genomströmning och kortare fördröjningar, bättre migrering under drift, och Yoctokompatibilitet – det är några av nyheterna  i Wind Rivers Open Virtualization, virtualiseringstekniken i företagets plattform för teleoperatörer.
http://etn.se/images/stories/personal/janne.jpgJAN TÅNGRING:
TÄTT MED NYTT OM VIRTUALISERING
De senaste dagarna har vi skrivit om en ny hypervisor för fordon, en ny realtids-Arm med hårdvarustöd för virtualisering, och en finurligt utnyttjad hypervisor som blev nyckeln till att få ett säkerhetskritiskt system SIL-4-klassificerat.

Och då har vi ändå hoppat över nyheten att Linuxstiftelsen i förra veckan adopterade organisationen OVA, som arbetar med den populära Linuxhypervisorn KVM, och ytterligare ett par nyheter utanför inbyggnadsvärlden, mer relevanta för server och moln.
 
Alla dessa nyheter kom inom loppet av en vecka – ska vi kalla den hypervisor week – vecka 43 år 2013?

En stor Linuxkonferens förra veckan och en stor Armkonferens denna vecka bidrog till nyhetsklustret. Och det kan komma några fler innan Armkonferensen är slut.

Virtualisering är en smidig teknik för att konsolidera hårdvara, att trycka in flera processorers jobb i en enda. Dessutom har de allt vanligare och allt pluralare multikärnorna visat sig lättare att tämja under piskan från en hypervisor.

Konsten att ge en processor multipla personligheter är en virtuell teknik som blivit högst reell – hypervisorer är uppenbarligen mer än bara hype.
Open Virtualization (OV) är en version av KVM prestandaoptimerad för nätverkstjänster. Enligt Wind River ligger nu prestanda nästan på samma nivå som utan virtualisering, att jämföra med IT-världens lösningar med en magnitud högre fördröjning. Och då är ändå Open Virtualization en typ 2-hypervisor vilket betyder att den körs som ett program under Linux, utan full kontroll över processorn.
 
Wind River och dess moderbolag Intel har bland annat skapat en egen dataplansoptimerad version av Open Vswitch kallad Intel DPDK vSwitch, för switchning av datapaket. Detta har höjt prestanda med hela 450 procent.

Wind River säger sig också ha förbättrat möjligheterna till live-migrering, det vill säga att under drift kasta runt de virtuella gästoperativsystemen mellan kärnor och processornoder.

Maximala avbrottstiden har sänkts med 18 procent i jämförelse med förra versionen av OV.

Dessutom har Wind River gjort säkerhetsförbättringar baserade på SELinux, och utökat stödet för gästoperativsystem. Och så stöds de senaste Intelarkitekturerna.

Den nya versionen av Open Virtualization finns nu.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)