JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elbolagen fruktar Simone

Elbolagen fruktar Simone

SMHI har döpt den annalkande höststormen till Simone efter dagens namn i almanackan. I morse utfärdades en klass 1-varning för Bohuslän, Göteborg och Halland och för några timmar sedan också över västra Kronoberg och västra Jönköping.
På SMHI:s sajt kan man följa stormens framfart och uppdateringarna av vädervarningarna.

När Simone nu drar in över södra Sverige är det risk för orkanstyrka i vindbyarna. SMHI tror att vindstyrkan kan komma upp i 33 meter per sekund under några timmar i kväll.

Elbolagen Eon och Vattenfall ligger i högsta beredskap för att undvika att hamna i samma kaos som efter Gudrunstormen natten mellan den 8 och 9 januari 2005. Då blev tiotusentals hushåll och företag strömlösa under lång tid.

Efter det har stora delar av elnäten i södra Sverige förstärkts och lagts i markledningar för att klara svåra stormar.

Samma höga beredskap har Trafikverket som begränsar tågtrafiken på de mindre banorna som inte är rustade för svåra stormar.

Över brittiska öarna, som först drabbades med tiotusentals strömlösa hushåll som följd, har stormen redan kulminerat. Där heter stormen St Jude efter Judas Taddeus, en av Jesu lärljungar,

Den här gången är det svenska vädertjänsten SMHI som får ge namn åt ovädret. Normalt är det Norge som drabbas först av de västliga ovädren över Skandinavien och då är det norska Meteorologisk Institutt som får ge namnet.

Så var det i januari 2005 då den svåra stormen Gudrun drabbade Skandinavien två år senare när Per drog fram.

Tidigare har de svenska stormarna fått namn efter den veckodag som de inträffat eller efter det område som drabbats hårdast – Yrväderstisdagen 1850, Julstormen 1902, Allhelgonaorkanen 1969 och Ölandsstormen 1985.

Men den här gången har stormen fått sitt namn efter dagens namn i almanackan,Simone, rapporterar GP.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)