JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så blev Ericsson först

Så blev Ericsson först

Ericsson och mobiloperatören Telstra i Australien säger sig vara först i världen med en kommersiell installation av mobiloperatörernas våta dröm – ”broadcast” över mobilnätet.
Telekomindustrin har sedan tidigare enats om en standard för broadcast över mobilnätet, det vill säga att sända samma program till många samtidigt på samma sätt som radio- och tv-sändningar är ”broadcast”.

Standarden heter MBMS – multimedia broadcast multimedia service – och omfattar alla mobilstandarder.

Poängen för mobiloperatörerna är att man kan sända broadcast på sina egna mobilfrekvenser och använda sina egna mobilmaster. Det är framför allt stora sportevenemang som mobiloperatörerna tittar på.

Amerikanska Verizon siktar till exempel på att sända slutspelet i amerikansk fotboll, Superbowl, nästa år över sitt LTE-nät med LTE Broadcast-teknik.

Med broadcast kan mobiloperatören nå många användare med begränsat frekvensutrymme till skillnad från idag när varje användare som tittar på streamad video lägger beslag på ett eget utrymme.

För den nya mobila bredbandstekniken LTE heter standarden eMBMS eller LTE Broadcast och här är det hög prestige att vara först.

Ericsson har varit drivande i standardiseringen och säger sig vara först ut på marknaden.

- Telstra-nätet i Australien är den absolut första kommersiella implementeringen i världen. Och Ericsson har levererat helhetslösningen och är systemintegratör, säger Ericssons presstjänst till Elektroniktidningen.

Vid demonstrationen i Australien i helgen med olika sportsändningar använde man sig av amerikanska Qualcomms modem och processorer medan Ericsson stod för systemintegrationen.

Bilden ovan är hämtad från Telstras hemsida och föreställer den australiske basebollspelare George Bailey.

Innebär LTE Broadcast alltid live-sändningar, alltså inte on-demand-sändningar?

- LTE Broadcast kan streamas live men också laddas ned till mobiltelefonen för att senare tittas på. Det är också en slags demand-tjänst, säger Ericssons presstjänst.

Som typiska användningsområden ser Ericsson stora evenemang, typ konserter och sportevenemang där många mobilanvändare finns samlade och där trafikbelastningen kan vara mycket stor.

- Streamad video kräver mycket kapacitet av nätet men med LTE Broadcast blir nätresurserna mycket bättre utnyttjade, säger Ericsson.

Läs vad Wikipedia säger om MBMS.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)