JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SSM lugnar skolorna för strålskräck
Det finns inget vetenskapligt stöd för att radiovågor från trådlösa datornätverk innebär några hälsorisker, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett brev till Sveriges skolor.
”Det finns därför av strålskyddsskäl ingen anledning att undvika att installera trådlösa datornätverk i förskolor eller skolor”, skriver SSM.

SSM har fått kännedom om att förskolor och skolor fått information från den opinionsbildande insamlingsorganisationen Strålskyddstiftelsen.

I sin information varnar stiftelsen om hälsoriskerna med bland annat trådlösa datornätverk.

Men SSM anser att Strålskyddstiftelsens budskap inte vilar på vetenskaplig grund. Därför har myndigheten skickat ett brev till landets skolor.

– Vi vill inte att stiftelsen ska få stå oemotsagd, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den som vistas i närheten av ett trådlöst datornätverk exponeras bara för mycket låga nivåer av radiovågor.

Strålsäkerhetsmyndigheten har även mätt radiovågor från trådlösa datornätverk i skolmiljö. Mätningarna visade att radiovågorna är så svaga att det motsvarar normal bakgrundsnivå i stadsmiljö och långt ifrån de nivåer som medför hälsorisker.

– Det finns ingen anledning att av strålskyddsskäl undvika att installera trådlösa datornätverk i skolmiljöer. Det anser i stort sett alla världens strålsäkerhetsmyndigheter, och även Världshälsoorganisationen (WHO), säger Hélène Asp, i ett uttalande från SSM.

Läs hela brevet här.

Så funkar det:

Trådlösa datornätverk sänder som en mobiltelefon.

Både routern och datorns nätverkskort sänder radiovågor. Dessa är av ungefär samma typ och styrka som från en mobiltelefon.

Jämfört med en mobiltelefon blir dock exponeringen betydligt lägre för användaren.

Det beror dels på att datorn och routern huvudsakligen sänder radiovågor när data överförs, dels på att apparaterna till skillnad från mobiltelefoner ofta inte hålls direkt mot kroppen.

Radiovågornas styrka minskar mycket snabbt med avståndet till sändaren. När man använder en trådlöst uppkopplad dator eller surfplatta exponeras huvudet för mindre än en tusendel jämfört med den exponering som en mobiltelefon kan ge.

En router som är i stand-by läge skickar bara data för att meddela datorer att nätverket är tillgängligt. Det innebär endast försumbar exponering till personer som vistas i rummet.
(Källa: SSM)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)