JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm köper Arteris – fast ändå inte
Går det verkligen att fortsätta som självständigt bolag om en av de största kunderna köper alla patent och större delen av de anställda? Ledningen på Arteris är uppenbarligen övertygad om att det ovanliga upplägget fungerar.
Amerikanska Qualcomm gillar uppenbarligen franska Arteris paketbaserade databuss för stora systemkretsar så mycket att företaget köper alla patent och hela utvecklingsgruppen.

Samtidigt ska Arteris leva vidare som självständigt bolag och fortsätta sälja tekniken som framgent ska utvecklas av Qualcomm. Ingen köpeskilling avslöjas.

Qualcomm tar över utvecklingsavdelningen med 43 anställda medan 23 personer som sysslar med försäljning och teknisk support blir kvar. Arteris vd Charlie Janac försäkrar i en kommentar på företages hemsida att Arteris kommer att finnas kvar många år framöver.

Hans förklaring till den ovanliga överenskommelsen är att Qualcomm inte ville ta hand om de cirka 50 licenstagare som finns idag. Dessutom tillkommer det ett dussin per år. Bland övriga namngivna kunder finns Altera, Samsung och Texas instruments.

Arteris kommer att få uppdateringar från Qualcomm och kommder dessutom att ha tillgång till källkoden vilket gör det möjligt för företaget att skräddarsy lösningar åt kunderna.

Företaget grundades 2003 och har utvecklat en buss som gör att de olika blocken på en systemkrets blir asynkrona, Globally Asynchronous Locally Synchronous, GALS. Lösningen bygger på en paketbaserad buss, en buss som liknar de som används i dagens datanät. Bussen kopplar ihop alla IP-block på kretsen liksom minnesblocken och den kan anslutas till standardbussar som Amba, OCP och Coreconnect (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)