JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hexatronic köper Ericssons optokabel

Hexatronic köper Ericssons optokabel

Aktiekursen i det Göteborgsbaserade elteknikbolaget Hexatronic har nästan fördubblats på mindre än en vecka efter att förvärvet av delar av Ericssons kabelfabrik i Hudiksvall blev klart.
Själva affären blev klar i fredags men förhandlingarna var kända sedan den 15 oktober. Hexatronicaktien, som handlas på Aktietorget, hade då legat runt 4 kronor per aktie.

Men förra veckan började den stiga. Först till 4,50 kronor, sedan till 5,50 kronor och när affären blev klar i fredags till 7 kronor och i morse till 10,50 kronor för att sedan falla tillbaka till 9,50-nivån.

Affären går ut på att Hexatronic tar över delar av den telekomkabelverksamhet med 220 anställda i Hudiksvall som Ericsson tidigare beslutat sig för att lägga ned.

Hexatronic köper delar av verksamheten för 55 miljoner kronor och tar över 85 anställda som arbetar med fiber- och sjökablar.  

Hexatronic åtar sig också att fullfölja tillverkningen av kopparkabel med ett 20-tal anställda till den att den är avslutad enligt tidigare beslutade tidsplan.

Det nya bolaget kommer att heta Hexatronic Cables & Interconnect System AB (HC&I).

Hexatronic, som är ett elteknikhandelsbolag, har 22 anställda och omsatte före Hudiksvallsaffären cirka 100 miljoner kronor.

Efter nyförvärvet HC&I kommer Hexatronic att bli mer än tre gånger så stort i både omsättning, vinst och antalet anställa, enligt företagets pressmeddelande i fredags.

För att finansiera köpet ska Hexatronic emittera aktier för 22 miljoner kronor – en garanterad företrädesemission på 19 miljoner kronor till företagsledningen och en garanterad, riktad nyemission på 3 miljoner kronor till den nya ledningen i HC&I.

Resten av köpeskillingen betalas i efterhand vid fyra tillfällen de närmaste två åren.

Hexatronic har gentemot Ericsson åtagit sig att driva HC&I långsiktigt i Hudiksvall.

Största ägare i koncernen är vd och grundaren Gert Nordin.

Läs pressmeddelandet om affären här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)