JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta A7:or i mobil i år
Mediateks beryktade åttkärniga approcessor MT6592 består av identiska Cortex A7-kärnor. Dessutom har den ett modem. Kretsen kommer att finnas i en Androidmobil redan innan årets slut.
Samtliga åtta kärnor kan vara aktiva samtidigt – detta är den aspekt av lösningen som Mediatek redan trummat hårt för – till skillnad från konkurrenter med åttkärnor som endast har fyra kärnor aktiva i taget.

Vad detta betyder vad gäller prestanda och energiförbrukning får framtida prestandatest utvisa. Åtta kärnor är fler än fyra, men i konkurrenternas så kallade Big Little-lösningar är hälften av kärnorna av den mer kraftfulla Cortex A15-typen. Vem som är starkast av fyra A15 och åtta A7 återstår att se – i absoluta tal och på en given effektbudget. Eller vilken av de två systemlösningarna som kan puttra på lägst sparlåga.

Dessutom har Qualcomm utlovat framtida Big Littleimplementationer där samtliga A7- och A15-kärnor är aktiva  samtidigt, vilket kommer att rita om spelplanen på nytt.

Hur effektiva systemen som helhelt blir, handlar dessutom bara i ett första steg om vilka kombinationer av kärnor man väljer. Mycket betydelsefulla är de algoritmer som styr hur kärnorna ska väckas och släckas, hur trådar ska fördelas mellan kärnorna och vilka frekvenser och spänningar som ska väljas dynamiskt. Det lilla som Mediateknik berättar om sina schemaläggningsalgoritmer är att temperatur och energikonsumtion övervakas  kontinuerligt.

Och till syvende och sist står och faller allt i slutänden på kvaliteten på mjukvaruutvecklingsverktygen och på skickligheten hos de programmerare som utvecklar operativsystem, drivrutiner och appar som ska köras på processorn. Aldrig så fina strömspar- och turboboostmöjligheter gör ingen nytta alls om inte utvecklarna använder dem.

Utöver de åtta A7-kärnorna har MT6592 Arms fyrkärniga grafikmotor, en DSP-kärna och flera mediakärnor, kommunikationskärnor, kamerakärnor, skärmkärnor, navigationskärnor och sensorkärnor, enligt pressmeddelandet.

Och ett modem, som Mediatek kallar ”advanced multi-mode cellular modem”. Exakt vilka standarder som stöds av den framgår ej av pressreleasen, men tidigare modem som betecknats på samma sätt har stött UMTS Rel. 8, HSPA+ och TD-SCDMA.

MT6592 stöder dual-band 801.11n, Miracast-skärmdelning, Bluetooth, GPS och FM-radio.

Det framgår inte av pressreleasen huruvida någon av alla dessa trådlösa tekniker implementerats i den teknik som Mediateknik licenserade från svenska Coresonic hösten 2010, och sedermera köpte.

MT6592 kommer att finnas i Android Jelly Bean-mobiler innan årets slut och i Android Kit-Katmobiler tidigt 2014. Kretsen tillverkas i 28 nm HPM hos TSMC och kan klockas upp till 2 GHz.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)