JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kickstarter: maskinnnära Python för smårobotar
Micropython

På Kickstarter:

Python för smårobotar

Damien George hade två kärlekar: styrkretsar och programspråket Python. Oförenliga – men han ville inte välja. Så han skapade Micropython, en minnessnål, maskinnära version av språket. Nu vill han ha stöd för att släppa sitt ST-utvecklingskort och utvecklingsverktyg som öppen källkod.

Damien George

 Damien George
– Jag skapade en ny Python från noll, berättar han i sin presentationsvideo på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter.

– Och i varje steg adresserade jag problemen – den måste vara liten nog för att rymmas i en liten robot. Men ha tillräckligt mycket funktioner för att vara användbar.

Hans version av det högaktade, populära språket Python tillåter utvecklaren att välja mellan uttrycksfullhet och maskinnära kod för utveckling av drivrutiner.  Det är också möjligt att direkt inkludera assembler i programmet.

Damien George har konstruerat ett 40 x 33 mm-utvecklingskort kring en 168 MHz STM32F405-processor, 1 Mbyte Flash och 192 kbyte RAM. Kortet har USB, tryckknappar, lysdioder, Micro SD-plats, 14 ADC-ingångar och två DAC-utgångar.

Micropython


Dessutom har det en treaxlig accelerometer och spänningsregulator med fyra utgångar. Detta demonstrerar han genom att låta kortet styra en liten robot. Roboten härmar lutningen på kortet som dessutom direkt driver robotens servomotorer.

En USB-mus är en annan demonstrator. Och en liten ljudsynt som styrs genom att kortet lutas.

Det enda utvecklaren behöver är en en dator med texteditor och USB. Lägg över Pythonkodtexten på kortet – okompilerad – så sköter kortet resten.

Damien George vill ha pengar för att kunna tillverka en mindre serie av kortet och för att kunna fortsätta utvecklingen. Både sin hårdvara och mjukvara ska han släppa i form av öppen källkod.

Ursprungsmålet var att samla ihop 15000 brittiska pund. Det gick snabbt i hamn.

Idag har insamlingen passerat 50000 pund – en halv miljon kronor. Det betyder att det utvidgas till att omfatta både en Ethernet- och en Wifi-modul. I april beräknas korten vara leveransklara.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)