JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Swerea vill återvinna hela kabeln

Swerea vill återvinna hela kabeln

Idag är det framförallt metallerna i kablarna som återvinns, plasten bränns ofta trots att den skulle kunna återanvändas. Det här vill forskningsinstitutet Swerea ändra på med ett forskningsprojekt som får 4,6 miljoner i stöd från Vinnova.
För att även plasten i kabelhöljena ska kunna återanvändas behövs bra metoder för att sortera kablarna men också för att separera höljet från metallkärnan. Dessutom måste både plaster och metaller kvalitetskontrolleras.

Gamla kablar kan också innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen vilket gör att de måste tas om hand separat, för att inte försämra kvaliteten på den återvunna råvaran.

Projektet bygger vidare på erfarenheter och metoder som utvecklats i tidigare forskningsprojekt kallat Kabel. Som en del i det nya projektet ska Swerea genomföra fullskaliga återvinningsförsök i samarbete med tillverkningsindustrin.

I projektet deltar förutom Swerea även Borealis, Ineos, NKT Cables, ABB HVC, Axjo Plastic, Riflex Film, Bolon, Snapp Products of Sweden och Stena Metall.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)