JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrifonden finansierar Hasselblad

Industrifonden finansierar Hasselblad

Statliga Industrifonden lånar ut 78 miljoner kronor till kameratillverkaren Hasselblad. Pengarna ska bekosta lanseringen av två nya kameraserier och till snabbare förnyelse av kamerasortimentet.
Neil Armstrong använde en Hasselblad på månen och Lennart Nilssons fotograferade människokroppen med företagets kameror. Men för amatörfotografer har Hasselbladare alltid varit en ouppnåelig dröm på grund av sitt höga pris.

Företaget gjorde en kovändning i somras med lanseringen av två nya modeller som riktar sig till välbeställda amatörer. Det är Stellar- och Lunarserierna vars kamerahus kostar runt 16 000 kronor respektive 54 000 kronor.

Bägge kamerorna ser ut som enkla men snygga peka-och-tryck-kameror. Men tekniken är den absolut vassaste som går att klämma in i det kompakta formatet.

I början av året kom också en ny proffsmodell, H5D, som har 40 respektive 50 Mpixel.

Nu går Industrifonden in med ett lån på 78 miljoner kronor för att finansiera produktionen men som också ska användas till att ta fram nya proffskameror i H-serien.

Hasselblads utveckling och forskning finns i Göteborg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)