JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KVA vill starta en svensk energikommission

KVA vill starta svensk energikommission

Professor Sven Kullander och hans kollegor i Kungl Vetenskapsakademiens energiutskott misstror EU:s energipolitik och vill att den svenska regeringen inrättar en oberoende rådgivande kommission för svensk energipolitik.
Energiutskottet lämnade i dag på förmiddagen ett förslag till regeringen och riksdagspartierna om en energikommission som ska ta fram underlag och ge råd inför de förestående riksdags- och regeringsbesluten om energipolitiken. Utskottet erbjuder sig att medverka vid utformningen av kommissionen.

Energiutskottet menar att EU får allt större inflytande över den svenska energipolitiken, och att det inte alltid är till Sveriges fördel.

– Det är till exempel inte rimligt för svensk ekonomi att bygga ett stort antal subventionerade vindkraftverk för elproduktion – på export! – när Sverige redan är självförsörjande på fossilfri el, säger Energiutskottet i en rapport från i somras.

Och i anslutning till förslaget om en energikommission biter Sven Kullander till ordentligt när han säger att det under arbetet med EU:s regelverk finns stora möjligheter för särintressen och lobbyister att påverka i riktningar som inte är optimala för medlemsländerna.

I brevet till regeringen skriver Energiutskottet att Sverige har en gynnsam energimix av vattenkraft och kärnkraft.

– Tack vare tidigare framsynta politiska beslut har Sverige idag en mycket fördelaktig situation med så gott som fossilfri elproduktion, 3 procent jämfört med det europeiska genomsnittet på 52 procent. Den miljövänliga och relativt billiga svenska elen gagnar i högsta grad samhällsekonomin, sysselsättningen och välfärden, skriver Energiutskottet.

Läs Energiutskottets uttalande om den svenska energimixen. (Länk)

Länk till Energiutskottets sajt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)