JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel drar i nödbromsen
Efter bokslutsrapporten förra veckan aviserar Intel att företaget drar ned antalet anställda med fem procent, vilket motsvarar cirka 5 400 tjänster.
Intel är världens största halvledarföretag med 108 000 anställda. Ledningen vill nu dra ned på personalstyrkan ”för att anpassa företaget till förändringarna på marknaden”, som Intels finanschef Stacy J Smith uttryckte det under en telefonkonferens med analytiker och press förra veckan.

Den långvariga nedgången på pc- och servermarknaden fick vd Paul Otellini att kasta in handduken för att släppa fram den nya ledarduon Brian M Krzanich och Renée J James som ska ta Intel in i den växande mobila världen.

Nu rapporterar Intel att pc-marknaden kan ha stabiliserats men att servermarknaden fortfarande är skakig och att man inte ser någon tillväxt under 2014. Pc-marknaden står för två tredjedelar av Intels omsättning.

På årsbasis minskade rörelseresultatet med 16 procent och vinsten per aktie med 11 procent. Men fjärde kvartalet hade den negativa utvecklingen vänt och rörelseresultatet ökat med 12 procent och vinsten per aktie med 6 procent.

I samband med rapporten meddelade Intel att företaget inte drar igång någon produktion i en nya fabriken Fab 42 i Arizona för 14 nm transistorer för att inte bygga upp mer överkapacitet. (Länk)

Enligt Stacy J Smith ska Intel investera i kretsar för ”saker som datacenter, surfplattor och energisnåla systemkretsar”.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)