JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lööf välsignar fordonsforskarna i Göteborg

Lööf välsignar bilforskarna i Göteborg

På onsdag inviger näringsminister Annie Lööf kinesiska Geelys nya forsknings- och utvecklingscenter på Lindholmen Science Park i Göteborg. Där arbetar nu 200 svenska och kinesiska forskare och ingenjörer under förre Saabingenjören Mats Fägerhags ledning.
– Det verkliga facit på Sveriges konkurrenskraft är när företag väljer Sverige framför andra länder när de placerar sina forskningsanläggningar, säger Annie Lööf i ett uttalande i samband med inbjudan till den högtidliga invigningen på onsdag.

Beslutet att starta forsknings- och utvecklingsbolaget Cevt, China Europe Vehicle Technology, togs för ett år sedan med syfte att utveckla plattformar och teknik för nästa generations personbilar till både Geely Automotive och Volvo Cars.

Till chef för Cevt utsågs Mats Fägerhag, som ett år tidigare rekryterats från Saab Automobile där han varit med och utvecklat den framtidsinriktade och omskrivna  Phoenix-plattformen.

Uppdraget på Cevt är att ta fram en gemensam arkitektur som kan användas för både Volvo och Geely. I princip är det samma filosofi som i Saabs Phoenixprojekt där samma plattform skulle kunna använda för både förbränningsmotorbilar, hybridbilar och helelektriska bilar.

Den modulära konstruktion som Cevt ska utveckla tillåter att flera olika fordonsplattformar utvecklas från samma grundläggande arkitektur, vilket gör det möjligt för båda märkena att utveckla skräddarsydda lösningar, enligt Mats Fägerhag.

– Om vi jämför med att vi utvecklar Legobitar så går det röda bitarna till Geely och de blå till Volvo, sa Mats Fägerhag till Trollhättetidningen TT Ela i december förra året.

Han säger också att Cevt ska utveckla småbilar åt Geely och titta på elektrifiering och gröna bränslen.

– Det är ju en stark inriktning på elektrifiering inom fordonsindustrin just nu, med en hel skala från hybrider till elektriska fordon. Det handlar om att hitta flexibla lösningar, där man också kan skräddarsy varianter för olika länder och även för olika marknader inom länder. Behovet av räckvidd kan se annorlunda ut i en storstad än på glesbygd, säger Mats Fägerhag.

Just nu har Cevt 200 anställda ingenjörer och forskare men Mats Fägerhag har tidigare sagt att man troligen kommer att behöva vara 400 inom något år.

Bilden på Annie Lööf är tagen av Johan Ödman för Regeringskansliet och bilden på Mats Fägerhag är från Volvos tidning På Väg när Mats Fägerhag fick jobbet som chef för Cevt. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)