JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsungavtal ger Ericsson miljarder
Ericsson och Samsung har slutit fred. Alla pågående patenttvister är avslutade. Fredsavtalet ger Ericsson 4,2 miljarder retroaktivt för fjärde kvartalet i fjol.
Företagen har enats om en korslicens för patent kring GSM-, UMTS- och LTE-standarderna, både för nätverk och mobila enheter.

Samsung slöt också fred med Google i helgen. Det avtalet gäller i tio år med det finns inga uppgifter om att några pengar bytt händer.

Avtalet med Ericsson gäller fundamentala patent och är upprättat enligt så kallade skäliga villkor (Fair, Reasonable and Non-discriminatory – FRAND), villkor som ska gynna utvecklingen i branschen.

– Avtalet ger oss möjlighet att fortsätta att fokusera på att driva innovation och lansera ny teknik på världsmarknaden samtidigt som det ger ett incitament till andra innovatörer att dela sina egna idéer, säger Kasim Alfalahi, Chief Intellectual Property Officer hos Ericsson i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att alla klagomål som de båda företagen framfört mot varandra till International Trade Commission (ITC) i USA avslutas. Likaså återkallas de stämningar som lämnats in till US District Court for Eastern District of Texas.

Avtalet ger Ericsson 4,2 miljarder kronor, pengar som kommer att påverka resultatet i fjärde kvartalet 2013. Resultatet på nettonivå ökar med 3,3 miljarder kronor.

Om Samsung kommer att fortsätta betala Ericsson även framöver framgår inte, detaljerna i avtalet är hemliga.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)