JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lenovos Motorolaköp ingen dålig affär för Google
Lenovola De 2,91 miljarder dollar Lenovo betalar Google för Motorola Mobility är tio miljarder mindre än Google betalade. Men inräknat finansiella tillgångar, tidigare försäljning, förluster och de patent och den utvecklingsavdelning som Google behåller, kan Google på det hela ha gått ganska jämnt ut eller till och med gjort en vinst.
Kinesiska PC-tillverkaren Lenovo köper Googles mobiltelefonavdelning Motorola Mobility. Det meddelande företagen i går kväll svensk tid.

I priset 2,91 miljarder dollar ingår cirka 2000 av 24500 patent och patentansökningar, plus varumärken och licenser på ytterligare några av patenten. Google behåller den enhet som kallas Advanced Technologies & Projects.

Motorola hade finansiella tillgångar på fyra miljarder dollar när Google köpte det år 2011. Och Google har redan sålt Motorola Mobilitys set-top-verksamhet för 2,35 miljarder till Arris Group.

En uppskattning säger att Google gått back med två miljarder dollar på sitt korta äventyr med Motorola Mobility. Men värdet av patenten är omöjliga att bestämma exakt.

Google själv kan anse sig ha gått nära plus minus noll, att döma av att företaget vid ett tillfälle mot myndighet deklarerat patenten till ett värde av 5,5 miljarder dollar. Med det värdet stannar slutsumman för Googles del kring noll – inräknat förluster på bland annat 645 miljoner dollar för de första nio månaderna av 2013.

Att Google överhuvudtaget köpte Motorola Mobility år 2011 handlade enligt de flesta analytiker om den patentportfölj som ingick i priset.

Genom köpet av Motorola Mobility år 2011 lade Google händerna på en stor mobilpatentportfölj. Men ännu viktigare var att företaget förhindrade konkurrenter och patenttroll att göra detsamma. Google och dess allierade bombarderas sedan några år med patentstämningar i ett otal IPR-rättegångar runtom i världen och dessa patent kunde ha blivit ytterligare ammunition.

Google har sedan dess använt patenten i korslicensieringsavtal med bland annat Samsung.

Och så har man försökt använda dem offensivt i motstämningar. Konkret med noll i utfall hittills. Å andra sidan har företagets operativsystem under den tid rättegångarna segat sig fram, vuxit till att bli det helt dominerande på den globala marknaden.

Dessutom har Googles okonventionellt aggressiva användande av standardkopplade patent ruskat om patentvärlden till den grad att regeringar börjat se över sina patentlagstiftningar. Så Googles Motorolapatent har en betydande effekt, om än inte alltid så enkel att kvantifiera i dollar.

När nu Google gör sig av Motorola Mobility blir patenten ytterligare lite starkare. Google får friare händer att patentstämma mobilföretag eftersom man har mindre mobilverksamhet som kan bli stämd i retur.

Google har inte sagt att det tänker sluta producera sina surfplattor och mobiler av märket Nexus. De har hittills tillverkats i samarbete med Samsung, Asus, LG och HTC.

Kinesiska Lenovo är en av världens största pc-tillverkare. Grunden för detta lades 2005 när Lenovo köpte IBM:s pc-division 1,25 miljarder dollar. Lenovo ska dessutom snart köpa IBM:s serververksamhet för 2,3 miljarder dollar.

Lenovo har satsat på att bygga upp en mobiltelefonverksamhet sedan 2009 och är idag Kinas näst största mobilmärke, efter Apple. Företaget är intresserat av att komma in på den nordamerikanska marknaden och har tidigare misslyckats med att få köpa Blackberry.

Alla Lenovos smarttelefoner använder redan Android som operativsystem i en version som Google skräddarsytt. Enligt Google kommer Lenovo att fortsätta använda Android för sina kommande Motorolamobiler.

Köpet inväntar godkännanden av myndigheter i Kina och USA.

Läs vad Googles vd Larry Page skriver om försäljningen på sin blogg, här (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)