JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Systemkrets för elektronikaccessoarer
Nu finns provexemplar av taiwanesiska Mediateks systemkrets Aster, specialsydd för att användas i smarta skor, kläder, klockor och andra elektroniska accessoarer för lek och allvar. Kretsen ska vara lämpad för produkter av det enklare slaget, där slutpriset för användaren hamnar mellan 20 och 50 dollar.
På kretsen – som mäter 5,4 x 6 mm – finns Arm7-CPU, Bluetooth LE, effektstyrning, 4 Mbyte Flash och 4 Mbyte SRAM.

Mediatek har som synes dammat av den gamla Arm7-kärnan – från tiden då mobiltelefoner verkligen var telefoner. Operativsystemet Android är för tungrott för kretsen. Istället används Mediateks egen C-plattform MAUI Runtime Environment, MRE – som faktiskt har porteringar av både Angry Birds och Fruit Ninja.

Också Mediateks mer kraftfulla Cortex A9-processorer används i smarta klockor. Sådana demonstrerades på CES-mässan i Las Vegas.

Enligt Mediateknik finns ett gryende intresse i Kina – där konsumenterna är snabba att ta till sig nyheter – för prylar kring mobiltelefonen. Ett exempel är en Bluetooth dialer som ser ut som en gammal knappsatsmobil men är en fjärrkontroll till smarttelefonen eller surfplattan som man därmed kan låta ligga kvar i väskan.

En annan tillämpning för kretsen Aster är att använda den som kamerasökare till smarttelefonen – bilden komprimeras och skickas via Bluetooth.

Massproduktion ska inledas under tredje kvartalet i år.

Nyckelfärdiga plattformar har varit en av Mediateks tidigare framgångsrecept för sina mobilprocessorer, och företaget använder det även här. Drivrutiner och rekommenderade återförsäljare av förkvalificerade komponenter ingår.

Källa: EE Times (Mediatek har ännu släppt en pressrelease på kretsen. EE Times fick den förevisad på CES-mässan).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)