JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 55 miljoner kronor till mycket svenskt verktyg
Hansoft
Mjukvaruföretaget Hansoft i Uppsala får en investering på 8,4 miljoner dollar från en grupp investerare ledd av det nordiska riskkapitalbolaget Creandum. Hansoft säljer verktyg för organisation av mjukvaruprojekt enligt så kallade agila metoder, som enligt företaget är en mycket svensk form av organisering.
Hansofts verktyg för Agil systemutveckling används för utveckling inom både flyg, rymd, spel, telekom och elektronik i projekt med ner till under tio och upp till flera tusen utvecklare.

Fram till nu har Hansoft varit självfinansierat. Det har dessutom från dag ett gått med vinst. Ägarna heter Erik Olofsson, Hans Andersson, och Patric Palm.

Den nya penningpåsen från Creandum med partners ska användas till att expandera företagets marknad globalt. Konkret kommer uppsalaföretaget att göra nyanställningar främst på sitt andra kontor i San Francisco.

Bland övriga i investerargruppen finns Mårten Mickos, som var vd för Uppsalaföretaget MySQL tills det slukades av Sun.

Creandum är känt för att vara den institutionella investerare som ”upptäckte” Spotify. Creandum blir minoritetsägare i företaget och får en plats i styrelsen.

– Hansoft-teamet imponerar med sin skicklighet i att ro hem stora företagskontrakt i konkurrens med betydligt större spelare, kommenterar styrelseplatsen.

– Vi tror Hansoft kan bli disruptiv på marknaden för agila utvecklingsverktyg, tillägger en av hans kollegor.

Agilitetet genomsyrar Hansoft, enligt ett pressmeddelande. Det finns inte bara i dess produkter utan också i företagets egen organisation som är agil från utvecklingsgrupp till ledningsgrupp.

Att organisationen är agil betyder att den är platt och det är väldigt svenskt, säger pressmeddelandet.

– Det passar inte alla, säger Patric Palm, men på Hansoft känner vi starkt att den lockar fram geniet ur människan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)