JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NI skådar i kristallkulan
Big data, Cyberphysical Systems, trådlös kommunikation, systemdesign och mobiler & läsplattor. Det är några av de områden som National Instruments avhandlar i sin framtidsspaning om 2014.
Att molnet är hett visas inte minst av att Satya Nadella pekas ut som Steve Ballmers efterträdare som chef för Microsoft. Satya Nadella har framgångsrikt drivit upp Microsofts satsning på molnet.

I NI:s tappning handlar molnet i första hand om hur man laddar upp stora mängder mätdata och sedan analyserar dessa på ett effektivt sätt.

En stor del av dessa data kommer säkerligen från IoT-system, eller Cyber-Physical Systems, som är en populärare term i USA. Området ägnas även det ett eget avsnitt i framtidsspaningen ”NI Trend Watch 2014”.

Och givetvis är det svårt att undvika mobiler och läsplattor. De duger till mycket mer än att spela Candy Crash eller göra en statusuppdatering i lämpligt socialt forum. Mobilen och läsplattan är det nya gränssnittet till instrumenten och till den mätdata som finns i molnet.

Mycket av kommunikationen sker ju trådlöst så även radiokommunikation har ett eget avsnitt som bland annat handlar om mjukvarustyrd radio och vad FPGAer och processorer har för betydelse.

Rapporten avslutas med ett uppslag om teknikutbildningar och hur ovan nämnda trender borde påverka undervisningen.

De områden och trender som avhandlas överensstämmer såklart med de marknader som NI adresserar. Rapporten är trots det fri från direkta produktplaceringar.

NI Trend Watch 2014 kan laddas ned här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)