JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM säljer ut halvledartillverkningen

IBM säljer ut halvledar-tillverkningen

IBM är på väg att sälja ut sin halvledartillverkning – antingen helt och hållet eller i partnerskap, rapporterar både Wall Street Journal och Financial Times. IBM har ännu inte bekräftat ryktena.
Wall Street Journal avslöjade förra veckan IBM:s planer på att följa AMD i spåren och sälja ut sina foundries men ha kvar designen i egen regi.

Financial Times följde upp med avslöjandet att finansföretaget Goldman Sachs fått uppdraget att leta lämpliga köpare, antingen till samtliga tillverkningsenheter eller som delägare i ett avknoppat foundry-bolag.

Halvledarföretaget AMD knoppade för drygt fyra år sedan av sin chiptillverkning i bolaget Global Foundries och sålde successivt av sina ägarandelar.

I dag är Global Foundries världens näst största fristående halvledartillverkare med anläggningar i USA, Tyskland och Singapore. Företaget har sitt huvudkontor i USA men ägs i dag helt och hållet av Förenade Arabemiraten UAE.

Störst i branschen är taiwanesiska TSMC med 20 miljarder dollar i omsättning, mer än fyra gånger mer än Global Foundries. Trea i halvledartoppen är koreanska Samsung.

Både TSMC och Global Foundries pekas av Financial Times ut som de mest troliga köparna av IBM:s halvledartillverkning.

IBM sålde så sent som för några veckor sedan utvecklingen av x86-servrar till kinesiska Lenovo, som därmed tar upp kampen med Dell och HP om servermarknaden, som har högre tillväxt och bättre lönsamhet än den krympande pc-marknaden.

X86 står för tre fjärdedelar av IBM:s serverförsäljning.

För nio år sedan tog Lenovo över IBM:s pc-division och har nu blivit världens största pc-tillverkare före HP och Dell.

Nyligen meddelade processorjätten Intel att man skjuter på starten av Fab 42 i Arizona för 14 nm-transistorer. Anledningen är att Intel har överkapacitet i sina nuvarande anläggningar och att man inte vill dra på sig ytterligare produktionskapacitet i dagens läge.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)