JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ropen skalla: Energibalans åt alla!
Energimyndighetens årliga statistik över den svenska energibalansen kommer inte längre att tryckas på papper. I stället har den fått ett helt nytt format på webben till gagn för både forskare, journalister och energiintresserad allmänhet.
- Avsikten är att alltmer av den officiella statistiken kommer att publiceras elektroniskt och ersätta tryckta publikationer. Den årliga energibalansen är först ut i denna publiceringsform, säger Jonas Paulsson på Energimyndigheten.

Energibalansen består av en tillförselsida och en användningssida.

Tillförseln består av samtliga energislag som Sverige behöver för att möta energibehoven. Här finns siffror för tolv specificerade energislag och en kolumn för övrigt. Förutom vattenkraft, vindkraft och kärnkraft finns masugns-, koksugns- och LD-gas, råolja, biobränsle och motorbensin.

Energianvändningen redovisas uppdelad på i vilka delar av samhället som energianvändningen skett, exempelvis i industrier, hushåll och transporter.

En energibalans innehåller också uppgifter om förluster som uppstått vid produktion och distribution av exempelvis el och fjärrvärme.

Nytt i år är att statistiken visar användningen av biobränslen och andra förnybara energiråvaror för att synliggöra omställningen av det svenska energisystemet, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Här är länken till det nya webbverktyget för energibalansen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)