JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HTC kapitulerar inför Nokias patent
Taiwanesiska HTC går med på att betala royalties till finska Nokia och undkommer därmed ett importförbud till USA för sina Androidtelefoner. Företagen tecknar dessutom ett korslicensavtal där bland annat HTC:s LTE-patent ingår. Och så undersöker de möjligheterna till samarbeten.
Idag skulle USA ha tillkännagett huruvida HTC:s Androidmobiler skulle beläggas med importförbud till USA. Men den risken är nu borta. Ett antal tvister som drivits i sju länder på tre olika kontinenter är avblåsta.

Nokia har sedan 2012 hävdat att HTC:s Androidtelefoner gör intrång på sammanlagt 50 patent.

Nokia förklarar sig nöjt med uppgörelsen och säger sig nu vilja satsa ännu mer på att driva in licenspengar. Företagets börskurs steg med nära fyra procent efter uppgörelsen, vilket tolkats som att marknaden tror att den strategin kan bli framgångsrik.

Andra analytiker tror att det var pratet om samarbete mellan de två som drev upp kursen.

Googles operativsystem Android har på några år helt utraderat Nokias operativsystem Symbian från mobilmarknaden. Licenspengarna från HTC blir plåster på såren för Nokia.

Nokia är inte ensam om att försöka tjäna pengar på Googles operativsystem Android.

Skickligast har Nokias blivande ägare Microsoft varit, i alla fall om man tittar på de uppgörelser som är kända. Företaget har under stridsropet ”Android är inte gratis” sedan våren 2010 lyckats fått de flesta stora smarttelefontillverkare, inklusive Samsung, att teckna licens. Microsoft tros tjäna mellan fem och femton dollar per Androidmobil.

I slutet av januari lyckades Ericsson få Samsung att betala flera miljarder dollar i licensavgifter för mobiltelefonipatent.

Som jämförelse går 25 euro av priset 260 euro på en Androidmobil av märket Fairphone till licenskostnader av olika slag.

Google tar självt inget betalt för sitt operativsystem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)