JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spåren från Fingerprintbluffen kallnar

Spåren från Fingerprint-bluffen börjar kallna

Ekobrottsmyndigheten EBM har svårt att reda ut bluffen med det falska pressmeddelandet från Fingerprint Cards i oktober förra året. Någon skyldig har ännu inte hittats, skriver DI.
Den 11 oktober 2013 publicerade informationsföretaget Cision ett pressmeddelande om att Samsung var på väg att köpa det svenska biometriföretaget Fingerprint Cards.

Nyheten fick Fingerprints aktie att tokrusa. Som mest steg aktiekursen med 50 procent den dagen.

Men pressmeddelandet var inte skrivet av Fingerprint Cards. Det var falskt. Ändå lyckades det slinka igenom Cisions rutiner.

Cisions redaktion tog emot texten på e-post från vad man trodde var Fingerprint Cards och vidarebefordrade den genom publicering på sin hemsida och med e-post till Cisions prenumeranter.

Fingerprints vd Johan Carlström var snabbt ute och dementerade pressmeddelandet. Han var inte avsändare och innehållet var inte sant.

EBM inledde omedelbart en förundersökning om grovt svindleri. Men efter fyra månader konstaterar kammaråklagare Olof Kronlund att det inte finns några konkreta misstankar mot någon.

- Den som har gjort det här har varit mån om att sopa igen spåren efter sig, säger Olof Kronlund till Dagens Industri.

Men han vill ännu inte ge upp hoppet.

- Vi fortsätter att titta på det vi har. Det kan komma fram nya saker så det är inte slut på något sätt, säger han till DI.

Läs Elektroniktidningens artikel om hur bluffen gick till.

Fingerprint Cards tog via två riktade emissioner – i december och i januari – in sammanlagt 250 miljoner kronor i nytt kapital.

Enligt företagets omsättningsprognos ska intäkterna i år öka till över 500 miljoner kronor jämfört med 95 miljoner 2013.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)