JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia på Android och ZTE på Firefox

Nokia på Android och ZTE på Firefox

MWC 2014 Mobilmässan i Barcelona tjuvstartade på söndagen och rivstartade på måndagen. Bland nyheterna finns Nokias nya X-serie med Android och ZTE:s nya 6-tumsmobil med Firefox och Sonys nya stora Z2 med 5,2-tumsskärm.
Det har länge spekulerats i att Nokia skulle lansera en mobilserie med operativsystemet Android, som ett komplement till huvudspåret Windows.

Och så blev det – Nokia X, Nokia X+ och Nokia XL. Men det är ingen mobil för Sverige, inte just nu i alla fall. Nokia-X-familjen är tänkt för tillväxtländer.

Kinesiska ZTE hänger på trenden mot så kallade phablets, som antingen kan ses som mobiler med extra stora skärmar eller surfplattor med små skärmar.

ZTE:s nya, supertunna ultratunna Grand Memo II LTE med 6-tums skärm är en av de första mobilerna med Firefox OS 1.3.

Sony släppte också en rad nyheter på måndagen, bland annat en ny större modell av den hyllade mobilen Xperia Z1 med 5-tumsskärm, som nyligen kommit i mindre modell med 4,5-tumsskärm.

Nu lanseras Z2 med 5,2 tums skärm. För att den inte ska verka alltför klumpig har den gjorts smalare än Z1 med måtten 146.8 x 73.3 x 8.2 millimeter och vikten 158 gram.

Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 801 med fyra Krait-processorkärnor, alla klockade till 2,3 GHz.

För att krydda det hela lägger Sony till sitt nya Smartband gratis för den som köper Z2 under de första lanseringsveckorna.

Sonys Smartband har utvecklat i Lund, som är Sonys centrum för ”smarta tillbehör”.

Kärnan i armbandet är en rörelsesensor som registrerar om man sitter still eller rör sig, och hur man sover - andelen djup- och lättsömn.

Läs Ny Tekniks stora reportage om utvecklarna i Lund som nu känner samma drag som de gjorde när genombrottsmobile T68 utvecklades på 1990-talet. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)