JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här är Nordens vassaste nya teknikföretag

Här är Nordens vassaste nya teknikföretag

Av över hundra tänkbara unga teknikföretag har nu en internationell jury valt ut 25 stycken finalister i Nordic Cleantech Open. Mer än hälften är svenskar. Här finns solcellskonverterare, kiselkarbidsensorer, vågkraftteknik och små elfordon.
– Vi ser en allt stridare ström av briljanta, innovativa företag komma fram i de nordiska och baltiska länderna. Trenden som vi ser den är att de är allt mer innovativa, att de löser verkliga industriproblem och att de drivs av unga, hungriga entreprenörs- och teknikteam, säger Magnus Agerström, grundare och vd för Cleantech Scandinavia.

Den internationella juryn hade 107 företag att ta ställning till. 25 stycken valdes ut att gå vidare i denna tävling som pågår fram till den 19 maj när tre vinnare utses vid ett evenemang i Stockholm.

Före finalen kommer ett antal av de nominerade att få resa till Paris och träffa europeiska investerare och industrirepresentanter på ett evenemang som heter Nordic Cleantech Showcase.

Svenska företag lägger beslag på 14 av de 25 nomineringarna. Finland har fyra företag, Norge tre, Danmark två och Estland två.

Ett namn som är känt för Elektroniktidningens läsare är Sensic, som tillverkar gassensorer i kiselkarbid för högtemperaturmiljöer upp till 450 grader. Företaget är baserat i Kista men har sitt ursprung i kiselkarbidforskningen i Linköping.

Ett annat namn är Ferroamp Elektronik i Järfälla, vars Energy Hub styr energiflödet mellan solceller, energilager och elnätet.

Ett tredje relativt nytt elektronikföretag är Optistring Technologies i Stockholm, som utvecklat effektivare konvertrar solcellsel ut på nätet.(Bilden högst upp).

Ett fjärde företag som låtit höra talas om sig är ATC Industrial Group med det självlärande termostatsystemet Scypho.

Hans Folkesson, välkänd i bilkretsar med erfarenhet från både Saab och Volvo, har tillsammans med sin son Göran Folkesson och sju andra personer i Västsverige tagit fram det lilla trehjuliga elfordonen Zbee.

Ett annat spektakulärt projekt är det nya vågenergiföretaget Corpower Ocean, som har en medicine doktor som uppfinnare. Corpower bygger på den så kallade point absorber-tekniken med en generator som är förankrad med wire på havsbotten och kopplad till en boj på havsytan.

Alla företag med länkar till deras hemsidor finns här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)