JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polymer med mål att packa tätare
I framtida datacentraler behövs tajta lösningar som snabbt och energisnålt kan överföra information. Högre integrationsgrad och högre bandbredd är två avgörande faktorer. Neop – som just håller på att bildas – har embryot till en elektrooptisk polymer som är klippt och skuren för framtidens integrerade optiska modulatorer.
Neop är på väg att ta form. Än så länge lutar sig företaget mot teoretiska studier gjorda av forskare som kan sin sak. En av grundarna, professor Lars Thylén, har arbetat med optiska modulatorer i flera decennier. Genom åren har han utvecklat elektrooptiska modulatorer på Ericsson Telecom, KTH och HP Labs i Palo Alto i USA – modulatorer i världsklass som även använts kommersiellt.

Högst upp på Neops agenda står att ta fram nästa generation elektrooptiska modulatorer baserade på en polymer med extremt starka elektrooptiska egenskaper och potential för kostnadseffektiva och flexibla lösningar.

Just nu söker företaget finansiering för att under detta år kunna utveckla en process för tillverkning av polymerer. Steget därefter är att under nästa år tillverka modulatorer baserade på polymerer på kisel, börja testa dess egenskaper och utvärdera dem.

Det som gör företagets material så intressant är dess elektrooptiska egenskaper som lägger grunden till modulatorer som är betydligt mindre än dagens litiumniobatbaserade modulatorer, som är standard i dagens data- och telekomsystem, vilka utnyttjar våglängdsområdet 0,85 till 1,55 µm.

För att nå riktigt höga datahastigheter i framtida system krävs koherent kommunikation och effektiva modulationsformat – något som i sin tur innebär att ännu fler modulatorer behöver användas.

– Genom att modulatorerna kan göras mycket små kan ett flertal integreras på ett enda litet kiselchip. Det ger lösningar som är mindre, energisnålare och billigare än dagens, vilket är oerhört attraktivt för data- och telekomindustrin, säger Bo Hammarlund.

På sikt ser Neop att de egenutvecklade polymererna inte enbart kan användas till snabba modulatorer för QPSK-modulerade signaler, utan även till mycket känsliga optiska sensorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)