JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärpta krav på ljuskällor

Skärpta krav på ljuskällor

Den 1 mars var det återigen dags för en skärpning av kraven på energieffektiviteten i ljuskällor. Den här gången är det reflektor- och lysdiodslampor som får höjda krav.
Efter utfasningen av glödlampan fortsätter EU med en stegvis upptrappning av kraven på de ljuskällor som ersatt dem.

– Kraven är viktiga för att fortsätta främja utvecklingen av lampor som både har hög ljuskvalitet men även lång livslängd. Utan krav är risken stor att konsumenterna blir besvikna på de nya lamporna som ersätter de gamla, ineffektiva lamporna, säger Energimyndighetens Peter Bennich i ett pressmeddelande.

De nya kraven på den så kallade lamplivslängdsfaktorn, vilken andel av lamporna som ska klara 6 000 timmars driftstid, gäller för:
• riktade lågenergilampor, där 50 procent ska klara 6 000 timmar.
• alla typer av lysdiodslampor, där 90 procent ska klara 6 000 timmar.

Lysdiodslamporna får även krav på den så kallade ljusflödesbibehållningsfaktorn, det vill säga hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som finns kvar efter 6 000 timmar, som nu ska vara 80 procent.

En annan förändring är att det införs nya krav på energimärkning av lamparmaturer. Märkningen syftar på de lampor som följer med eller som ska sitta i armaturen, och är ett sätt att göra det tydligt för konsumenten vilken energiprestanda som lamporna i armaturen har eller kan ha.

En del armaturer levereras till exempel med inbyggda lampor och utan en märkning på armaturförpackningen. Då är det svårt att avgöra vilken energiklass lamporna har, påpekar Energimyndigheten.

Mer information om kraven finns här: (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)