JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Display i tre atomlager

Display i tre atomlager

Amerikanska forskare har visat att det går att göra lysdioder med olika färger av ett tre atomlager tunt material bestående av wolfram och selen. På sikt skulle upptäckten kunna ge flexibla skärmar som kan integreras i kläder eller bärbar elektronik.
Forskarna har lånat tillverkningsmetoden från grafenvärlden och och skapa skiktet genom att fästa en ”tejp” på materialet och sedan dra loss den för att skapa ett mycket tunt skikt.

Men in motsats till grafen, som tillåter elektronerna att färdas extremt snabbt, så ger kombinationen av wolfram och selen ett material som gör det möjlig att manipulera elektronerna med stor precision. Forskarna har använt egenskapen hos materialet för att skapa lysdioder med valfri våglängd, något som är mycket svårt med dagens tredimensionella tekniker.

Lysdioderna kan potentiellt användas för att skapa mycket tunna och flexibla skärmar som kan integreras i allt från textiler till bärbar elektronik. Tekniken skulle också kunna användas för att skapa solceller.

Men att göra den nya 2D-tekniken kommersiellt användbart ligger många år fram i tiden på pekar forskarna på MIT och University of Washington (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)