JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummer driver på solcellsutveckling

Midsummer driver på utvecklingen av solceller

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, har just lanserat en flexibel produktionslina för sputtring, speciellt utvecklad för att användas av universitet och andra forskningsmiljöer.
Den nya produktionslina, kallad UNO, är en ren forsknings- och utvecklingsplattform som bygger på Midsummers kommersiella tillverkningssystem DUO, som idag säljs till solcellstillverkare.

– Det har varit ett stort intresse från universitet och institut för en lågkostnadsversion av DUO, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.

Nykomlingen kan ladda upp till 300 substrat och  automatiskt köra en testserie, där varje substrat har olika parameterinställningar. Den har upp till 13 katoder för sputtring och kan värma substratet till 750°C.

Till skillnad mot DUO så har UNO enbart en huvudvakuumkammare och sputtring sker i en processtation åt gången, vilket är lämpligt i F&U-sammanhang. Likaså kan den använda både för substrat av glas och rostfritt stål samtidigt som den kan utrustas med flera interna mätstationer.

Tanken är att nykomlingen ska användas för forskning kring både CIGS- och CZTS-solceller, men den fungerar även att användas för andra tillämpningar, som exempelvis tunnfilmsbatterier, bränsleceller, små bildskärmar.

– Vi är övertygade om att CIGS-solceller är framtiden. De blir allt mer effektiva och har många fördelar jämfört med traditionella kiselbaserade solceller. De är hållbara, tål vibrationer, kan böjas och vridas och kan tillverkas kostnadseffektivt i små volymer, säger Sven Lindström, som tillägger:.

– Vi hoppas att ett forskningsverktyg som detta kommer att bidra till att påskynda utvecklingen av kostnadseffektiv och effektiva CIGS- och CZTS-solceller på global nivå.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)