JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han hyllas för ABB:s genombrott

Han hyllas för ABB:s genombrott

När amerikanska MIT listade de hetaste teknikgenombrott i fjol fanns ABB:s brytare för högspänd likström med bland topp-tio. Nu belönas Lars Liljestrand vid ABB:s forskningscentrum i Västerås –  en av nyckelpersonerna bakom HVDC-brytaren – med Wallmarkska priset 2014 som är Kungliga Vetenskapsakademins uppfinnarpris.
När ABB avslöjade sitt teknikgenombrott för knappt ett och ett halvt år sedan kallade företagets koncernchef det för "Ett nytt historiskt kapitel i den elektrotekniska ingenjörskonsten". Brytaren kan stoppa ett kraftflöde på 1 GW inom fem millisekunder – ABB jämför detta med att stoppa en 40-tons lastbil på tiden det tar att blinka.

Den nya brytaren är den första i världen som effektivt kan bryta högspänd likström, vilket är vitalt om det uppstår ett fel i ett system och delar måste stängas av. Därmed  banar den väg för mer effektiva elnät som kan ta hand om energi från sol- och vindkraft, menar ABB.

Nyckelpersonerna bakom HVDC-brytaren är forskaren Lars Liljestrand vid ABB:s forskningscentrum i Västerås samt Jürgen Häfner, projektledare för HVDC-system i Ludvika. De har utvecklat brytaren tillsammans med ett 100-tal ingenjörer i Ludvika, Västerås och schweiziska Baden under flera år.

Lars Liljestrand forskningsinsats belönas nu med Wallmarkska priset 2014. Motiveringen lyder: ”för hans banbrytande och innovativa uppfinning av en ultrasnabb och till högspänningslikströmsbrytare kopplad mekanisk frånskiljare som möjliggör ett högspänt likströmsnät”.

Priset delas ut på måndag den 31 mars i Konserthuset i Stockholm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)