JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart att göra elnäten smartare
Få kraftnät har någon form av inbyggd intelligens för övervakning och styrning. Det är en begränsning när allt mer sol- och vindkraftsproducerad el ska kopplas in i nätet, visar en utredning som branschorganisationen Power Circle gjort.
– Det finns några bra svenska exempel där smart teknik används som är värda att lyfta fram, till exempel i Falbygden där energilager har testats och i Kårehamn där temperaturen i elnäten mäts och direktkommuniceras med den havsbaserade vindkraftsparken som stängs av om elnäten blir för varma, säger Malin Hansson på Power Circle i ett pressmeddelande.

Enligt Power Circle kommer Energimarknadsinspektionens kommande incitamentsmodell vara mycket viktig för att få fram smarta lösningar. Problem är dock att det finns en stor variation i kompetens hos nätägarna.

– Flera nätägare är nyfikna på smart teknik för elnäten, smart grids, och inser att IT och kommunikation kommer att bli en stor del av elnätsverksamheten i framtiden, så potentialen för kunskapsspridning är stor, säger Malin Hansson.

Projektet har pågått sedan i augusti och har inkluderat 92 nätägare i södra Sverige. En av slutsatserna är att det finns 875 MW ledig kapacitet med ”måttliga förstärkningar” i lokalnäten i södra Sverige, där anslutningar av exempelvis vindkraft skulle kunna göras utan höga kostnader för elnätsförstärkningar.

Stadsnäten är i regel överdimensionerade och det skulle därför vara möjligt att ansluta en stor mängd elproduktion där, företrädesvis från solkraft.

Vidare har en stor del av lokalnätsägarna låg kännedom om smart teknik och därför övervägs inte smarta elnätstekniker som alternativ vid nya anslutningar, trots att det i flera fall kan leda till en mindre kostnad för elnät vid anslutning av ny elproduktion än traditionell förstärkning.

Power Circles utredning går att ladda ner för organisationens hemsida (länk). Utredningen har delfinansierats av Energimyndigheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)