JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wallenberg öser pengar över Magnus Berggren

Wallenberg öser pengar över Magnus Berggren

Professor Magnus Berggren i Linköping får 2014 års Marcus Wallenberg-pris på 2 miljoner kronor för sina forskningsinsatser inom tryckt elektronik. Tidigare har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsat flera tiotals miljoner kronor på Berggrens forskning och nya elektroniklabb.
I går var det inflyttningsfest för Magnus Berggrens forskarteam Laboratory for Organic Electronics och Acreo Swedish ICT  i det ombyggda Kåkenhus i Norrköping, centralbyggnaden i Campus Norrköping.

Invigningsfesten kryddades med tillkännagivandet av årets Wallenbergpris, som kommer att delas ut vid en högtidlig prisceremoni den 22 september i Stockholm.

Så här lyder den fullständiga prismotiveringen:

”2014 års Marcus Wallenbergpris har tilldelats professor Magnus Berggren för hans breda och banbrytande bidrag till den grundläggande forskningen liksom till ett flertal tillämpningar av elektronik applicerat på papper. Hans alternativa angreppssätt att utveckla jon-baserade elektrokemiska transistorer i stället för kiselbaserade är särskilt lämpade för att tryckas på papper. De arbetar vid låga spänningar, kräver inte extremt tunna skikt och är enkla att applicera med traditionella trycktekniker även på förhållandevis råa ytor som papper. Dessa upptäckter har banat väg för nya, möjliga applikationer såsom pappersbaserade återvinningsbara färgdisplayer, smarta förpackningar eller etiketter inklusive olika typer av sensorer. Genom att använda samma grundläggande teknologier har Berggren också aktivt arbetat med utveckling av ”organisk bio-elektronik” och då särskilt komponenter som möjliggör kommunikation mellan biologiska system (joner) och elektronik (elektroner) – främst för användning inom medicin och diagnostik. En del av dessa kan tryckas på papper.”

Magnus Berggren har i flera omgångar beviljats stora forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bland annat för att bygga upp ett nytt nationellt forskningscentrum för tryckt elektronik i Norrköping.

- Med de nya tryckmaskinerna kan vi arbeta med tryckt biologisk elektronik, det vill säga elektronik som kan reglera biologiska sytem. Tidigare arbetade vi med tryckt organaisk elektronik, sa Magnus Berggren till Elektroniktidningen förra året i samband med att man kunde ta drygt 24 miljoner kronor i anspråk från Wallenbergstiftelsen för att bygga det nya labbet.

Linköping-Norrköping är sedan länge ett kluster för tryckt elektronik.

I Linköping finns sedan mer än femton år tillbaka företaget Thinfilm Technology, som är en avknoppning från tunnfilmsforskningen vid Linköpings universitet.

Från Acreo och labbet i Norrköping knoppades tre nya företag av förra året - Invesense AB, Illumisine AB och DP Patterning AB.

Läs mer om Magnus Berggren på Elektroniktidningen. (Länk)

Läs om forskningsanslaget från Wallenbergstiftelsen. (Länk)

Läs pressmeddelandet från Acreo. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)