JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han leker med Stockholms ljus

Han leker med Stockholms ljus

Högst upp i tornet på KTH-huset vid Brinellvägen i Stockholm har ett antal mycket ljusstarka ledlampor installerats och lyser i alla fyra väderstreck med en räckvidd på upp till en mil. Värmekameror i parken bredvid aktiverar lamporna, som också påverkas av människorna som rör sig i parken.
”Fyrfärg” syfta både på fyr och på de fyra färger som ofta används i tryckprocesser: CMYK = cyan (turkos), magenta (rosa), yellow (gul) och key (svart). Framtida stolpar planeras gå i RGB-färger (rött, grönt och blått) som bland annat används i bildskärmar.
– Det här är en lekfull installation som bland annat belyser frågan om vem som får uttrycka sig i det offentliga rummet, säger Loove Broms, doktorand på KTH, som konstruerat den interaktiva ljusinstallationen döpt till ”Fyrfärg”.

Loove Broms är en av dem som ligger bakom ljusinstallationen Colour by Numbers i LM Ericsson-byggnaden vid Telefonplan, där fönstren i det 72 meter höga tornet kan tändas i olika färger av allmänheten via mobiltelefon.

Nu har han ytterligare en ljusinstallation på gång i det så kallade KTH-tornet. Ledlamporna i tornet aktiveras via värmekameror som finns monterade i två stolpar i parken på andra sidan Brinellvägen. Om någon person befinner sig inom ett avstånd på ungefär fem meter från stolparna lyser även de, i rosa och turkos.

– Ljuset i stolpen dämpas ju närmare man kommer. Samtidigt ökar ljusstyrkan uppe tornet. Det ger illusionen av att ljuset förflyttas från en plats till en annan, förklarar Loove Broms.

Flera stolpar kommer att placeras ut framöver, närmast en med gult ljus.

För tillfället fungerar stolpljusen när gatubelysningen är påslagen, men inom kort kommer tiden att förlängas så att de kan aktiveras från och med tidig skymning.

Ljusinstallationen är en del i Loove Brooms avhandlingsarbete.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)