JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummer åter i ropet

Midsummer åter i ropet

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, ökade sin omsättning med 192 procent i fjol. Därmed har företaget lyckats vända sitt svidande förlustår 2012 till att åter visa vinst.
Midsummer är ett av Sveriges mest uppmärksammade miljöteknikföretag. Företaget har bland annat utsetts till ett av Sveriges hetaste inkubatorbolag (Almi) och flera gånger omnämnts som ett av landets snabbast växande teknikföretag (Fast 50, Deloitte). Midsummer var det snabbast växande miljöteknikföretaget i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) mellan åren 2007 och 2011.
Midsummer fyller tio år i år. Genom åren har företaget klarat sig bra, men år 2012 gick luften helt ur företaget. Omsättningen hamnade på knappt 15 miljoner kronor, vilket är ett katastrofresultat jämfört med året innan då omsättningen låg klart över 70 miljoner kronor.

Järfällaföretaget tillhör världsledarna av nyckelfärdiga produktionslinor för tillverkning av tunnfilmssolceller av typen CIGS (koppar, indium, gallium och selen). Företaget har utvecklat en snabb tillverkningsprocess som använder sputtring av alla lager i solcellsstrukturen, vilket banar väg för en kostnadseffektiv och skalbar tillverkning av tunnfilmssolceller.

Midsummers CIGS-solceller består av en tunn film på en yta av rostfritt stål, till skillnad mot traditionella kiselsolceller som använder glas. Solcellerna blir således lätta, flexibla och behöver inte ha en ram. Därmed kan de användas på strukturer som är ojämna, som rör sig eller inte kan hålla stora vikter.

– Solcellsmarknaden står inför ett paradigmskifte. Det byggs allt färre stora solcellsparker i Europa. Istället flyttas fokus till installationer på större byggnader i till exempel städer, något de lätta och flexibla tunnfilmssolcellerna är idealiska för, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)