JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hoppet om ljusare tider lever

Hoppet om ljusare tider lever

Sveriges underleverantörer tror fortfarande att ljusare tider stundar, men optimismen är något mer dämpad än vad den var för tre månader sedan. Det visar Sinf:s underleverantörsbarometer som publiceras idag.
Anders Ekdahl, chef för Svensk Industriförening Sinf, presenterade den senaste underleverantörsbarometern på Elmia Automation, som öppnades i dag.

– Det ser bra ut, mest glädjande är att hela 67 procent tror på en uppåtgående konjunktur och att alltfler företag har en ökande lönsamhet. Underleverantörerna behöver ett uppsving efter många tunga år för att kunna investera ytterligare i ökad konkurrenskraft, säger Anders Ekdahl.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det första kvartalet 2014 med prognoser för det andra kvartalet 2014 avslutades den 2 maj och visar bland annat på följande resultat:

•    51 procent av underleverantörerna har ökat omsättningen sedan föregående kvartal. Det är andra kvartalet i rad som andelen överstiger 50 procent.
•    50 procent bedömer att orderingången ökar i kvartal 2 jämfört med det första kvartalet 2014.
•    21 procent planerar att anställa, 73 procent att bibehålla personalstyrkan och 6 procent planerar en minskning.
•    45 procent anger att tillgången på utbildad arbetskraft är ett problem.
•    46 procent har ökat lönsamheten jämfört med samma period 2013.

Det är lite sämre siffror än den förra barometern som avslutades den 2 februari.

Då svarade 53 procent av underleverantörerna att de ökat omsättningen sedan föregående kvartal, 51 procent bedömde att orderingången kommer att öka under första kvartalet 2014 och 26 procent svarade att de planerade att anställa.

Med det var å andra sidan första gången på flera år som siffrorna för orderingången hamnade över 50 procentstrecket.

I undersökningen har företagen fått svara på om de anser att regeringsalternativen redogjort för sin industripolitik. 56 procent anser att industripolitiken inte är kommunicerad och 40 procent har kryssat för ”vet-ej-rutan”.

– Det är beklagligt att bara 4 procent anser att regeringsalternativen redogjort för sin industripolitik, säger Anders Ekdahl i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)