JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experthjälmen blir expertglasögon

Experthjälmen blir expertglasögon

Linköpingsföretaget XM Reality lanserar i dag en ny modell smarta glasögon för experthjälp på distans. Den tidigare hjälmen med videoglasögon och kamera kan nu bytas mot ett par glasögon – modell större.
- De nya glasögonen passar högteknologiska industriella miljöer där det inte är nödvändigt att bära hjälm, säger Niklas Rengfors, försäljningschef på XM Reality, i ett pressmeddelande.

Han ser också sjukvården som ett tänkbart användningsområde för de nya glasögonen.

- Där handlar det om att göra rätt insats snabbt. Glasögonen är lätta och smidiga och det är enkelt att jobba med båda händerna fria, säger han.

Tekniken är densamma som för den nuvarande produkten XM Expert som består av en ”expertstation” och en mobil enhet, det vill säga en videokamera och videoglasögon fastsatta på en vanlig industrihjälm.

Den tekniken används bland annat av Volvo Personvagnar där ”experten” sitter i Göteborg och instruerar kollegerna på bilfabriken i Kina i realtid över internet.

Experten i Göteborg ser exakt samma sak som operatören i Kina har framför sig och operatören kan i sina videoglasögon se expertens instruktioner – vad experten pekar på  och hur det aktuella momentet ska hanteras. (Se en video om det här)

Tekniken kallas Remote Guidence och går in under det nya hajpade begreppet Augmentet Reality AR, det som på svenska brukar kallas ”förstärkt verklighet”.

Elektroniktidningens temanummer i januari i år handlade om just detta. (Länk till artiklarna)

I Sverige är Penny och XM Reality de två mest kända företagen inom det här området. Internationellt finns det dock en hel drös företag som försöker konkurrera med Google om uppmärksamheten på konsumentmarknaden om smarta glasögon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)