JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google Glass öppnar för det virtuella tangentbordet

Google Glass öppnar för Asplunds tangentbord

Robotikforskaren Lars Asplund har kommit långt med utvecklingen av ett helt nytt virtuellt tangentbord. Två sensorbestyckade armband/handtag och ett par virtuella glasögon, typ Google Glass. Sedan är det bara att börja röra fingrarna över det virtuella tangentbordet.
- Det virtuella är framtiden. Det gör det möjligt att överallt kunna vara tillgänglig även utan mobil, surfplatta eller dator. Vi har idéerna och tekniken och nu vill vi utveckla prototyperna, säger Lars Asplund, professor emeritus i robotik vid Mälardalens högskola MDH.

Lars Asplund var med och utvecklade det prisbelönta svenska virtuella tangentbordet Senseboard, som vann första pris på Comdexmäsan 2001. Lars Asplund var då knuten till Uppsala universitet.

Men Senseboard var för tidigt ute. Tekniken nådde inte ända fram och Senseboard blev aldrig en kommersiell produkt.

Men Lars Asplund fortsatte efter Senseboards konkurs att vidareutveckla tekniken tillsammans med ett forskarteam på MDH och räknar med att inom ett år ha en kommersiell produkt framme.

- Vi är inne i ett paradigmskifte där "wearable computing" gör oss fria att kommunicera över internet på ett helt nytt sätt, säger Lars Asplund till Elektroniktidningen.

”Tangentbordet” består av två armband som placeras runt handlovarna eller över händerna. Genom sensorer känner det av fingertopparnas position, underlaget och användarens rörelser och kan på så sätt avgöra vilken tangent som berörs, vilket användaren kan se i sina Google Glass.

- Poängen med att se ett tangentbord i glasögonen är att tangentbordet då ligger över fingrarna och man kan lätt se om man har tryckt på rätt ”tangent”, säger han.

De två armbanden kommer inte bara att fungera som tangenttryckare utan också som en mus och som en gestinmatare på samma sätt som Microsofts rörelsesensor Kinect. Men medan Kinect är en fast installation framför en dator är Lars Asplunds sensorarmband mobila och kan användas överallt i alla miljöer.

Han bjuder nu, i en video på Youtube, in API-utvecklare att komma med idéer på nya, tänkbara användningsområden för hans virtuella tangentbord.

Se videon här.

Läs också Elektroniktidningens analys av alla smarta glasögon-projekt som pågår runt om i världen. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)