JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IoT får superbilligt mobilnät i Kiseldalen
SigfoxFranska Sigfox rullar ut ett mobilnät i 915 MHz-bandet kring San Francisco. Det kommer enbart att användas av kylskåp, hundhalsband, vattenledningar, cykellås och andra uppkopplade prylar. Månadskostnaden för ett abonnemang är 55 – öre.
Det handlar inte om någon bredbandssurfning för prylarna, blott upp till 120 datapaket om 12 byte vardera per dag. Låg energiförbrukning i kommunikationen är istället målet.

Ett eget nät gör också att prylarnas små datapaket slipper trängas med nedladdad video och mobilsamtal.

Nätet sträcker sig från San Francisco och 60 km söderut. Det ska vara klart senare i år om tekniken får telekommyndighetens godkännande.

Sigfox täcker redan Frankrike, stora delar av Nederländerna och delar av Ryssland och Spanien med dedikerade IoT-mobilnät. Och företaget har just fått en partner för ett nät i Storbritannien.

En kund i Frankrike är försäkringsbolaget MAAF vars rök- och rörelsedetektorer kan skicka sms till husägare.

915 MHz-bandet används i Kalifornien av sladdlösa telefoner. En basstation kan enligt Sigfox få en täckning på tiotals kilometer på landsbygd och fem kilometer i stadsmiljö. Inte heller abonnemangsavgiften är särskilt mastig: en dollar om året.

Sigfox använder även det licensfria 902 MHz-bandet i USA och 868 MHz-bandet i Europa.

Radiochipet för terminalen kostar 1–2 dollar. Sändareffekten kan varieras mellan –20 och +20 dBM. Ett typiskt modem använder mellan 20 och 70 mA när det sänder och ”nästan inget” annars, enligt Sigfox.

Tidningen Technology Review noterar att det investerades för 1 miljard dollar i nyföretagande inom IoT i området i fjol – så platsen är väl vald för installation av ett dedikerat IoT-mobilnät. Ett av nyföretagen är Whistle som hoppas kunna lansera ett hundhalsband som rapporterar hundens position via GPS.

Härnäst siktar Sigfox på installationer i andra teknikhubbar som Austin, Cambridge och Boulder.

KÄLLA: Technology Review, Sigfox
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)