JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk bränslecell till börsen

Svensk bränslecell till börsen

De goda dagarna på börsen lockar allt fler företag att notera sig. Senast i raden är bränslecellstillverkaren myFC.
Heliospectra, som tillverkar lysdiodsbaserade växthuslampor, var först ut. Företagets notering övertecknades vilket resulterade i att kassan nu fylls på med 40,9 miljoner kronor mot planerade 22,5.

Hur det går för kontraktstillverkaren Hanza är ännu oklart. Teckningen pågår fram till 10 juni. Det spekuleras också friskt i att ögonstyrningsföretaget Tobii, som bland annat har Intel som delägare ska noteras under hösten.

Bränslecellstillverkaren myFC har en lite annorlunda infallsvinkel. Företagets aktie började idag handlas på First North, en lista med lite lägre krav på redovisning som drivs av Stockholmsbörsen. Företaget tar inte in några nya pengar utan noteringen görs för att förenkla handeln med aktien för de 5000 ägarna.

Företagets bränslecell säljs under namnet Powertrekk. Den är tvådelad med bränslecellen i den undre delen. Den övre halvan innehåller elektroniken och ett litiumjonbatteri. Batteriet fungerar som en buffert och kan dessutom ta hand om den energi som inte går åt vid laddningen.

Den slagtåliga pucken innehåller en blandning av natrium och kisel gom ger energi motsvarande ett litiumjonbatteri på 3,7 V och 1080 mAh.

För att starta bränslecellen fyller man på vattenbehållaren med ungefär en matsked vatten. Det går i princip bra med vilket vatten som helst men ju renare vattnet är, desto längre blir livslängden på cellen. Sedan bryter man sigillet på pucken, stoppar i den och sätter på överdelen.

Processen startar automatiskt men det tar en stund för vätgasutvecklingen att komma igång. Sedan går den på max ett tag innan den sakta klingar av. Det innebär att batteri behövs som buffert för att ta hand om variationerna i laddströmmen. Regleringen sköts med hjälp av den sensor som hela tiden mäter vätgasutvecklingen och ser till att all gas omvandlas till ström via Myfc:s egenutvecklade membran.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)