JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU sponsrar robotprojekt
2,8 miljarder euro öronmärks för användning i projekt kring robotik. ”Världens största civila forsknings och innovationsprogram i robotik” – så beskrev Neelie Kroes initiativet när hon annonserade det på Automatica i München.
EU-kommissionen sponsrar var fjärde krona – 700 miljoner euro. Resten kommer från konsortiet Eurobotics som består av snart drygt 200 företag och forskningsorganisationer.

I oktober sker första utlysningen av pengarna med en deadline för ansökningar i april nästa år.

Nellie Kroos räknar med att nettoeffekten av att pumpa in dessa miljarder till robotik kommer att vara en ökning av EU:s BNP med 80 miljarder euro i form av bland annat 200 000 arbetstillfällen. Robotisering är enligt Kroos bland annat något som kan användas för att hindra tillverkning att fly Europa.

Tillverkning, jordbruk, hälsa, transport, civil säkerhet och hushåll – det är de tillämpningsområden som pekas ut.

EU sneglar mot en motsvarande investering i USA – National Robotics Initiative – och mot investeringar som görs i Sydkorea och Japan.

Eurobotics bildades i december i fjol just i syfte att samordna  finansieringen.

EU har liknande sponsringsprojekt inom följande områden: framtidens fabriker, hållbar processindustri, gröna fordon, fotonik, 5G, superdatorer och energieffektiva hus. EU bidrar i de olika projekten med mellan 600 miljoner och 1,15 miljarder euro, sponsringen ska ligga på upp till en fjärdedel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)