JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia utpressades för säkerhetshål i Symbian
Någon gång vid årsskiftet 2007–2008 lämnade Nokia en hockeytrunk fylld med flera miljoner euro på en parkeringsplats nära nöjesparken Särkänniemi i Tammerfors. En utpressare hade upptäckt ett säkerhetshål som lämnade operativsystemet Symbian öppet för attacker.
Betalningen gav Nokia tid att täppa igen säkerhetshålet. Nokia var dessutom tvunget att betala lika mycket pengar till välgörenhet.

Nyheten avslöjades i Finland i går i finska MTV News.

Utpressaren hotade att offentliggöra en signerings- och krypteringsnyckel som kunde använts för att kapa Symbian-telefoner världen över och installera virus i dem, säger en före detta Nokia-anställd som Helsingin Sanomat talat med.

– Problemet var att Nokia saknade en metod för att upphäva en signeringsnyckel. En och samma nyckel användes i alla enheter. Därmed blev den extremt intressant att komma över, eftersom hela systemsäkerheten för alla enheter hängde på den, säger Joachim Strömbergson på säkerhetskonsulten Secworks.

Nokia har misstänkt utpressaren för att vara en finländare som tidigare jobbat med forskning och produktutveckling av Symbian i Tammerfors.

Nokia och Microsoft har vägrat att kommentera uppgifterna.

En polisutredning pågår och polisen bekräftar att den utreder misstänkt grov utpressning mot Nokia och att det handlar om en ”kännbar” summa pengar.

Enligt en tidigare Nokiachef var det inte första gången som företaget krävdes på pengar i utbyte mot att upptäckta säkerhetshål inte skulle publiceras, och det var inte första gången som företaget betalade.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)