JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energiskördande Bluetooth misstänkt bluff
Ifind, WetagBluetooth-taggar som inte behöver batterier utan skördar all sin energi från radiobrus – projektet har samlat ihop en halv miljon dollar på Kickstarter. Men det anklagas för att vara en bluff.
Den revolutionerande energiskördaren döljer sig i en blygsam produkt som heter Ifind och är en myntstor etikett som man fäster vid saker man inte vill mista – som bilnycklar – och som man därefter alltid kan hitta via Bluetooth. Eller tvärtom – man kan skaka taggen för att hitta mobiltelefonen.
Ifind, Wetag
Wetag informerar om sin produkt Ifind. Klicka för större bild.

Räckvidden uppges vara 60 meter.

Det har funnits andra Bluetooth-taggar av detta slag på finansieringssajten Kickstarter. Men Ifind utmärker sig genom att inte kräva batterier. All energi sägs skördas ur tomma luften – ur det radiobrus som genereras av marksänd tv, mobilnät, wifi, bluetooth och solstrålning.

Många är skeptiska mot projektet. Tidningen Extremtech kallar det för ett ”bankrån i slowmotion”.

Kritikerna skriver att de inte får svar på frågor de ställer till företaget Wetag, som står bakom produkten. Och data som Wetag uppger är felaktiga. Exempelvis sägs Ifind kunna plocka 10 dBm ur wifi-brus. Men detta är i nivå med den energi som skickas ut av en wifibasstation medan den energi som tas emot några meter bort är bara en bråkdel av detta.

Organisationen Kickstarter – som organiserar finansieringen – får kritik för att det inte kickat ut Ifind utan låter det fortsätta samla in pengar, hittills har 10 000 människor samlat ihop 528 000 dollar.

Wetag har lovar att börja leverera sina taggar i oktober. Fem dagar är kvar av finansieringsrundan.

Företaget har ännu inte visat upp prototyper, vilket är något som Kickstarters regler kräver.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)