JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 18 november 2019 VECKA 47

Halvledarvärlden blir allt mer analog

Får man tro analysföretaget IC Insight så är mer än hälften av alla halvledare som säljs numera analoga kretsar. Samtidigt är den årliga tillväxttakten snabbare för analoga kretsar än övriga halvledare.
I början på 1980-talet var cirka två av tre sålda halvledarkretsar digitala. Idag har andelen krympt för att utgöra cirka 47 procent av helheten. Det är dessutom en trend som IC Insight spår kommer att hålla i sig.

Under de närmaste fem åren väntas försäljningen av analoga kretsar att öka med 8,9 procent årligen, medan den totala halvledarförsäljningen ser en tillväxttakt på 7,2 procent, enligt IC Insight.


Så om fyra år spås digitala halvledare enbart stå för 43 procent av den globala halvledarförsäljningen Allt detta går det att läsa om i IC Insights halvårsuppdatering av den årliga McClean Report.

Främst är det lysdiodsbelysning och smart effekthantering som banar väg för analoga analoga halvledare då de är energieffektiva. Den ökande efterfrågan på LED-belysning inom industrin, i hemmen och på allmänna platser driver på en ökad användning av analoga kretsar, hävdar IC Insight.

I pressmeddelandet från IC Insight skriver företaget inget om hur den långlivade trenden med allt högre integrationsgrad på framförallt digitalsidan påverkat utvecklingen. Rimligen har den det eftersom analoga funktioner ofta inte kan integreras på samma sätt som digitala. Analogt kan exempelvis kräva helt andra processer än klassisk CMOS.
 
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)