JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Från rullstol till elcykel

Från rullstol till elcykel

2007 vann två Halmstadsstudenter Embeddedtävlingen med en kraftassisterad rullstol som ger användaren extra armstyrka. I somras kom en ny produkt som bygger på samma teknik, en lösning som förvandlar en vanlig cykel med 28-tumshjul till en elcykel.
Byt ut framhjulet mot ett nytt hjul med inbyggd motor, montera batteriet på ramen och koppla ihop det med hjulet. Sedan är det bara att sätta sig på sadeln och trampa iväg.

Finessen med Forec Bike kit, som lösningen döpts till, är att det automatiskt anpassar sig till situationen. Är det uppförsbacke får du mer tramphjälp än om det är plan mark. Och slutar du trampa så slutar även elmotorn att hjälpa till. Du får heller ingen hjälp om det går 25 km/h eller fortare.

Styrningen är densamma som i rullstolen (länk) som ökar armstyrkan hos den som sitter i den eller hjälper den som skjuter på. Tekniken att ge krafthjälp utan reglage är patenterad och kommersialiseringen har skett via bolaget Force Fiction.

Den nya lösningen för cyklar väger 4 kilo varav det nya hjulet står för 1,6 kilo medan batteriet väger 2,4 kilo.

Räckvidden beror såklart på terrängen men ska i normalfallet vara 45 kilometer. Att ladda batteriet tar ungefär 5,5 timmar och livslängden uppges vara två till fyra år beroende på hur mycket det används.

Värt att notera är att lösningen bara fungerar på 28-tumscyklar eftersom det nya hjulet är just 28 tum.

Priset för hela paketet är satt till 5 900 kronor och kan beställas direkt från företaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)