JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vindkraft förenar KTH och Uppsala universitet
I övermorgon, den 28 augusti, invigs Standup for Wind – ett nytt centrum som ska bidra till en effektiv integration av vindkraften i det svenska elnätet. Det är mångårig forskning vid KTH och Uppsala universitet som nu samlas under samma hatt.
Hittills har vindkraftsforskningen vid KTH och Uppsala universitet gått ut på att förstå delar av hela integrationskedjan. Forskning har bedrivits inom vindkartering, strömningsmekanik för vindturbiner i parker och i skog, elsystem, ljud och teknikutveckling av vertikalaxlande turbiner.

Men i takt med en planerad vindkraftsutbyggnad i Sverige väntas stora utmaningar. Därför skapas nu ett gemensamt center där framförallt helheten ska studeras – detta för att all nödvändig kunskap ska finnas tillgänglig inför planeringen av hur det svenska elnätet ska byggas ut samt hur det ska regleras.

Alla befintliga industrikontakter som skapats genom tidigare projekt samlas också inom det nya centret. På så sätt ska man smidigare kunna samordna industrins behov både på kort och lång sikt. Även annan samverkan – både nationella och internationella aktörer – blir en viktig del av verksamheten.

Standup for Wind (länk) är en del av regeringens strategiska forskningsområde Standup for Energy.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)