JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis kurslitteratur om immaterialrätt

 Intellectual property: law & the information societyGratis kurslitteratur om immaterialrätt

När Real Networks gjorde det möjligt att ladda Apples mp3-spelare med musik från en annan tjänst än Apples egen Itunes – var det ett sabotage av Apples egendom? Eller sund konkurrens? Så lyder den första övningsuppgiften i en ny kursbok om varumärken, patent och upphovsrätt. Kursboken är gratis.
Logotyper, romaner, läkemedel, Napster och Google Books är några av många ämnen som boken tar upp. Den säger sig vara aktuell fram till nu, augusti 2014. Exempelvis berörs utslaget i fjol från USA:s högsta domstol, att naturligt förekommande DNA inte kan patenteras.

Perspektivet är nutid – hur fungerar de gamla lagarna och de nya avtalen kring intellektuella rättigheter i IT-åldern? Elektroniktidningen har bläddrat runt i boken, och den ser lättillgänglig ut – man behöver inte vara jurist för att hänga med i texterna.

Två lärare på amerikanska Duke Law School har producerat boken.

– Vi tycker att de nuvarande priserna på juridisk kurslitteratur är obscena, säger författarna i inledningen.

Amerikanska juridikstudenter kan få lägga ut 10000 kronor om året på kurslitteratur, hävdar författarna. De tror att de höga priserna är ett arv från tiden innan Internet och print-on-demand fanns – de sänkte kostnaden för publicering till nära noll. Men priserna har bestått.

Boken publiceras passande nog på Duke’s Center for the Study of the Public Domain – ett centrum för studier av allmän egendom. Centret hoppas publiceringen sätta press på de kommersiella bokförlagen både vad gäller deras prispolitik och deras intresse för nätpublicering.

Boken har 784 sidor och kan laddas hem gratis som pdf eller beställas i fysisk form för cirka 200 kronor, exklusive frakt. Ett supplement på 444 sidor med aktuella lagar och avtal kostar 60 kronor i fysisk form.

Det är dessutom fullt tillåtet att klippa ihop sin egen kursbok ur materialet i böckerna. Också detta är en pedagogisk poäng med publiceringen – att demonstrera hur man kan skapa nytt genom återanvändning när man arbetar med allmän intellektuell egendom.

Författaren James Boyle är tidigare ordförande för Creative Commons. Jennifer Jenkins håller bland annat på att skriva boken Theft! A History of Music.

Duke Law School planerar att släppa mer fri juridisk kurslitteratur.

Här kan du ladda hem böckerna (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)