JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu exploderar småcellsmarknaden
PROGNOS:

Nu exploderar småcellsmarknaden

Hittills har prognosmakarna haft helt fel när det gäller tillväxten för små basstationer, det vill säga pico- och femtobasstationer. Trots det sticker Marketsandmarkets ut haken med en spådom som säger att tillväxten blir 41,7 procent per år de kommande åren.
Att småcellsmarknaden försenats förklarar analyshuset Marketsandmarkets med att det inte gått att ansluta små basstationer på ett billigt sätt till nätet. Tekniken har har också fått konkurrens från wifilösningar som kapat lokala trafiktoppar i mobilnäten. Och dessutom har många operatörer haft fullt upp med att uppgradera näten till LTE och på sistone även LTE-Advanced.

Men nu händer det. Småcellsmarknaden spås växa från 690 miljoner dollar i år till 4,8 miljarder år 2019, vilket innebär en årligt tillväxt på 41,7 procent.

De som kommer att gynnas är tillverkare som Cisco, Alcatel-Lucent, IP Access, Spidercloud, Contela, Samsung och NEC.

Den snabba tillväxten drivs av att småceller är ett billigt sätt för operatörerna att avlasta mobilnäten. Det gäller framförallt inomhus i till exempel eventarenor och köpcentra men också i bostäder och kontorsbyggnader liksom i glest befolkade områden, hävdar Marketsandmarkets i en färsk rapport som kostar 4650 dollar (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)