JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minskad optimism hos underleverantörerna
Osäkerheten på exportmarknaden och det kommande riksdagsvalet är två orsaker till att svenska underleverantörer inte längre är lika positiva till framtiden som i våras. Det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste Underleverantörsbarometer.
Föregående kvartal trodde 67 procent av underleverantörerna på en fortsatt positiv konjunkturutveckling under hela 2014 - nu är motsvarande andel 59 procent. Andelen företag som angivit ökad lönsamhet har sjunkit från 46 procent till 35 procent det senaste kvartalet.

– Svag lönsamhet, bristande försäljningskapacitet och bristande tillgång på kompetent personal anges som tillväxthämmande faktorer. Dessutom är det oklara parlamentariska läget en orosfaktor, säger Anders Ekdahl i ett pressmeddelande.

I undersökningen har företagen fått svara på vad de bedömer vara de största hoten mot företagens tillväxt. Lönsamhet, försäljningskapacitet och tillgång till kompetent personal ligger i topp. Inte sedan andra kvartalet 2011 har så många svarat att det planerar att anställa. Just nu har 27 procent av underleverantörerna anställningsplaner.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det första kvartalet 2014 med prognoser för det andra kvartalet 2014 avslutades den 26 augusti och visar bland annat på följande resultat:

• 53 procent av underleverantörerna har ökat omsättningen sedan föregående kvartal. Det är tredje kvartalet i rad som andelen överstiger 50 procent.

• 54 procent bedömer att orderingången ökar i kvartal 3 jämfört med det andra kvartalet 2014.

• 27 procent planerar att anställa, 67 procent att bibehålla personalstyrkan och 6 procent planerar en minskning.

• 52 procent anger att tillgången på utbildad arbetskraft är ett problem.

• 35 procent har ökat lönsamheten jämfört med samma period 2013.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)